Ön Muhasebe Kavramı

Ön Muhasebe Kavramı

Ön Muhasebe Nedir?
Ön Muhasebe; öncelikle, günlük ticari faaliyetlerden ve firmanın ticari gidişatından haberdar olmak isteyen, Firma ortakları ile yöneticilerine karşı yapılan muhasebedir. İkinci planda ise firmaya ait işlemlerin Genel muhasebeden önce sınıflama ve kaydetme aşamasıdır. Resmi evrakların Genel muhasebeye düzgün olarak akışını sağlar. Ön muhasebede bir firmanın ;


Ön muhasebenin başlıca görevleri arasında şunlar yer alır:

Stok takibi işlemleri: Stok: Henüz satılmamış ve depoda veya ambarda bekleyen mala stok(envanter) denir.

İrsaliye ve Fatura İşlemleri: Gelen ve giden irsali ve faturaların kaydedilmesi, düzenlenmesi ve takibi ön muhasebe tarafından gerçekleştirilir. Bu işlem, işletmenin satış ve alış işlemlerinin doğru bir şekilde kaydedilmesini sağlar.

Banka İşlemleri: Banka hesapları üzerinden gerçekleştirilen para giriş ve çıkışlarının takibi ön muhasebe tarafından yapılır. Bu, banka hareketlerinin düzenli bir şekilde kaydedilmesini ve banka hesaplarının güncel durumunun takip edilmesini sağlar.

Cari Hesap İşlemleri: İşletmenin müşterileri ve tedarikçileriyle olan alacak ve borç ilişkilerinin takibi ön muhasebe tarafından yapılır. Bu, alacak ve borç hesaplarının düzenli bir şekilde kaydedilmesini ve güncel durumunun takip edilmesini sağlar.

Nakit İşlemleri: İşletmenin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedilmesi ön muhasebe tarafından gerçekleştirilir. Bu, işletmenin günlük nakit akışını takip etmesine ve kasa hareketlerini kontrol etmesine olanak sağlar.

Muhasebe Kayıtlarının Hazırlanması: İşletmenin mali verilerinin kaydedilmesi ve muhasebe defterlerinin güncellenmesi ön muhasebe tarafından yapılır. Bu, işletmenin gelir, gider, varlık ve borçlarının doğru bir şekilde kaydedilmesini ve finansal tabloların hazırlanmasını sağlar.

Ön muhasebe işlemleri, işletmenin muhasebe departmanı veya işletme sahibi tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemler, işletmenin finansal durumunu takip etmek, vergi beyannamelerini hazırlamak ve işletme performansını analiz etmek gibi önemli fonksiyonları yerine getirmek için oldukça önemlidir.

Logo Ön Muhasebe programları ile stok takibi, cari hesap takibi, kasa takibi, banka hesaplarının takibi, irsaliye ve fatura takibi işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

LKS2 ve üzeri ürünlerde Makro kullanımı

Cari Hesap Risk Takibi

Logo 'da Tanımlı Alan Kullanımı