Logo da Tevkifatlı Fatura (Fason)

Logo 'da Tevkifatlı Fatura (Fason)

Logo LKS2 ve üzeri ürünlerde yer alan Fason KDV (Tevkifat KDV)  uygulaması satırda Fason seçeneği kullanılarak yapılmaktadır.

Fason faturası, fason iş yapan firma tarafından düzenlenen ve özel bir KDV uygulamasını içeren faturadır. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe fason işler ile hurda metal alımlarında sorumluluk uygulamasına göre fason iş yaptıranlar, fason iş yapanın düzenlediği faturada belirtilen KDV tutarının 2/3'ünü, ödenecek verginin güvenliği açısından fason iş yapana ödemeyecek fakat aynı dönemdeki KDV beyannamesi ile beyan edip devlete ödemektedir. son değişikliğe göre 10 luk tabanda kdv hesaplanır.9/10, 3/10 gibi tevkifat oranları tanımlanır.

Fason faturası bir hizmet faturasıdır. Fason fatura bilgileri hizmet faturalarında satır tipi Fason seçilerek kaydedilir. Raporlarda fason fatura bilgileri, KDV tevkifatı ve beyan edilecek KDV bilgileri ile listelenir. KDV tevkifatı ve beyan edilecek KDV bilgileri fatura satırlarında girilmiş olan miktara göre hesaplanır ve raporlanır.

e-fatara ile birlikte tevkifat oranları dışında malzeme ve hizmet kartlarına Tevkifat kodu alanı eklenmiş ve oranların bu kodlara göre kontrolü ve zorunluluğu sağlanmıştır.

Mal Satış Faturalarında Fason İşlemi

Satış faturalarında satır bazında fason uygulaması yapılabilir. Bunun için satır tipi Hizmet seçilir. Hizmet tanımlarında "Tevkifat Uygulansın" seçeneği işaretlenerek tanımlanmış hizmet tanımının seçilmesi durumunda satır bazında fason uygulaması yapılabilmektedir.

Fason Faturalarının Muhasebeleştirilmesi

Fason faturaların muhasebeleştirilmesi için ilgili bağlantı kodları, Muhasebe modülü / Muhasebeleştirme İşlemleri bölümünde Muhasebe Bağlantı Kodları / KDV Muhasebe Kodları altında yer alan Alım Tevkifat ve Ödeme Tevkifat KDV Kodları seçenekleri ile kaydedilir.


Bu blogdaki popüler yayınlar

LKS2 ve üzeri ürünlerde Makro kullanımı

Cari Hesap Risk Takibi

Logo 'da Tanımlı Alan Kullanımı