Zorunlu Alan Kullanımı

Zorunlu alanlar Sistem İşletmeni içerisinde Kuruluş Bilgileri’nde “Zorunlu Alanlar” bölümünden eklenir. Bu alan işaretlenirse kayıt içerisinde boş geçilemez.

Kart ve fiş girişlerinde mutlaka bilgi girilmesi istenen alanları belirlemek ve bu alanlara bilgi girilmeden kart ya da fişlerin kaydedilmesini önlemek mümkündür. Bunun için Sistem Yönetmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri altında yer alan Zorunlu Alanlar seçeneği kullanılır.

Zorunlu alanlar cari hesap kartı, malzeme kartı, muhasebe hesap kartı, sabit kıymet kaydı ile fatura, muhasebe fişi, sipariş, malzeme fişleri, cari hesap fişleri, irsaliyeler, talep fişleri, kasa işlemleri ve çek/senet bordroları için belirlenir.

Zorunlu alanlar listesinde programda tanımlı standart alanlar ile kullanıcı tarafından tanımlanmış alanlar yer alır. Bilgi girilmesi zorunlu olacak alanlar işaretlenir. İşaretlenen alanlar fatura ve cari hesap kartı kaydedilirken boş bırakılamaz.

Zorunlu alanlar için, bilgi girişlerinde (tutarsal olmayan alanlar için) karakter sayısı kontrolü ve karakter değer türü kontrolü yapmak mümkündür. Bu kontroller için zorunlu alanlar penceresindeki En Az, En Çok ve Değer Türü alanları kullanılır.

Zorunlu alanlara bilgi girişinde istenilen karakter sayısı sınırı "En Az" ve "En Çok" alanlarında belirtilir. Girilen bilginin hangi türde olacağı Değer Türü alanında belirlenir. Bu alan, Hepsi, Sadece Sayı ve Sadece Metin seçeneklerini içerir.

Hepsi seçiminde, zorunlu alana her türlü karakter tipi girilebilir.

Sadece Sayı seçiminde, zorunlu alana metin değeri içeren bir bilgi girildiğinde program kullanıcıyı "…………. alanı bilgisi sadece sayısal değer içerebilir" mesajı ile uyarır.

Sadece Metin seçiminde, zorunlu alana sayı değeri içeren bir bilgi girildiğinde program kullanıcıyı "…………. alanı bilgisi sadece metin değer içerebilir" mesajı ile uyarır.


Zorunlu alanlara değer girişinde karakter sayısının "En Az" ve "En Çok" alanlarında belirtilen sınırı aşması veya belirtilen sınırın altında kalması durumunda program kullanıcıyı "………….. alanı bilgisi gerekli uzunlukta değildir. (En Az: X – En Çok: X)" mesajı ile uyarır. Bu uyarı mesajındaki sayı aralığı zorunlu alanlar penceresinde daha önceden belirtilen karakter sayısı limitidir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

LKS2 ve üzeri ürünlerde Makro kullanımı

Kredi kartı ve Banka Geri Ödemelerinin takibi

Cari Hesap Risk Takibi